Praktijk voor

Acupunctuur en Meridiaantherapie

Carla van de Kamp
Koningin Julianaweg 7
8375 AA Oldemarkt
Tel.: 0561 - 452574
e-mail: info@acupunctuuroldemarkt.nl

woensdag, 19 juni 2024  


 

© 2024

Powered by itensa

 

Hooikoorts en acupunctuur

Hooikoorts is de verzamelnaam voor een allergische reactie van het lichaam op diverse grassen, planten of bomen. De slijmvliezen van ogen, neus en/of keel worden geprikkeld en veroorzaken tranende ogen, niezen, loopneuzen of een jeukende keel. Ook benauwdheid is mogelijk. Acupunctuur kan zowel preventief ingezet worden als in acute gevallen.

Het immuunsysteem beschermt ons lichaam tegen lichaamsvreemde stoffen. Bij een aantal mensen reageert het afweersysteem overmatig op onschuldige stoffen. Dat heet een allergische reactie. Bij hooikoorts reageren vooral de slijmvliezen van de luchtwegen, onder andere met een overmatige productie van histamine. In zeer ernstige gevallen leidt het zelfs tot vermoeidheid. Het lastige is dat het lichaam de reactie onthoudt, zodat na een hernieuwt contact met de prikkelende stof, direct weer een allergische reactie ontstaat. De bomen en planten die door insecten worden bestoven geven geen problemen. Vaak hebben deze mooi gekleurde bloemen. De minder uitbundig gekleurde gewassen die van windbestuiving afhankelijk zijn, kunnen juist wel klachten veroorzaken. In februari/maart scheiden de els en de hazelaar stuifmeelkorrels af. De berk bloeit in april met ongeveer 5 cm lange katjes waar de wind het stuifmeel uit blaast. In mei, juni en juli zijn de grassen de grootste boosdoeners en in augustus het bijvoetkruid. Deze seizoenen kunnen verschuiven, bijvoorbeeld een zachte winter veroorzaakt een vroeg allergieseizoen. In een regenperiode is de lucht meestal schoner omdat de pollen eerder neerslaan. Als er een eenmaal een irritatie reactie is aanwezig is kan die door andere prikkelende stoffen zoals verflucht, tabaksrook, parfum of huisstof nog verergeren.

De algemeen gebruikte term ‘’hooikoorts’’ is ongeveer 100 jaar geleden voor het eerst gebruikt door een Engelse arts, die zelf last had van een allergische reactie op hooi en op dat moment koortsig was. Toch is koorts een nauwelijks voorkomend verschijnsel bij deze problemen, dus het woord hooikoorts klopt maar bij een heel klein percentage van alle allergie patiënten.
In Nederland hebben ongeveer 2 miljoen mensen last van hooikoorts. De oorzaak van het ontstaan van deze allergische reactie is niet bekend. Wel is de kans op het ontwikkelen van hooikoorts groter als één of beide ouders hier al last van hebben. Meestal ontwikkelt een allergie zich tussen het 15e en 25e levensjaar. De meeste mensen groeien er na 10 tot 30 jaar overheen.
Acupunctuur kan in die periode een goede methode zijn om de klachten te beperken. In diverse (wetenschappelijke) studies met controlegroepen is aangetoond dat acupunctuur een effectieve behandeling biedt bij hooikoorts. Bovendien zijn er geen bijwerkingen te verwachten. Ook de Wereldgezondheidsorganisatie(WHO) erkent acupunctuur als een goede behandelmethode bij hooikoorts.

In acute gevallen kan acupunctuur met succes ingezet worden. Dan richt de behandeling zich op het verlichten van de klachten in ogen, neus of luchtwegen. In deze situatie is er altijd een blokkade van de energiestromen ontstaan, bovendien zien we verlies van kwaliteit van de energie. Het aantal behandelingen wat nodig is, varieert per persoon, en is afhankelijk van de ernst en de uitgebreidheid van de allergische reactie.
Een nog betere optie is de preventieve mogelijkheid die acupunctuur biedt. Door in de maanden voorafgaand aan de allergieperiode de energie te behandelen die het afweermechanisme regelt zullen de klachten duidelijk minder zijn of niet optreden. Hierbij wordt vooral de energiekwaliteit van de longen, lever en milt in balans gebracht en er wordt gewerkt aan een vrije doorstroom van de energie door het hele lichaam. Ook dan zijn er, afhankelijk van de ernst van de hooikoorts reactie en de staat van de algehele gezondheid, per persoon een verschillend aantal behandelingen nodig om de hooikoortssymptomen te voorkomen. Soms is het ook goed om in het prikkelende seizoen nog een enkele behandeling te ondergaan.

Conclusie: Door in het seizoen, voorafgaand aan het optreden van hooikoorts middels acupunctuur de energie van het immuunsysteem in evenwicht te brengen, zullen de allergische klachten belangrijk minder zijn, zo mogelijk helemaal niet optreden. Ook in acute gevallen van allergische reacties zal acupunctuur een goede behandelmethode zijn, zonder bijwerkingen.

Carla van de Kamp, 7-4-2015

terug naar lijst


Privacyverklaring wet AVG
Algemene voorwaarden
Disclaimer
KAB Geschilleninstantie                      Nederlands Vereniging voor Acupuntuur